Big Brother family - Не сте влезли с потребителското си име и парола
Форум Помощ Търсене Чат Регистрация Вход
Нагоре Помощ
Определения и особености

Форум

Форумът е цялостна система и обикновено съдържа няколко категории. Вие трябва винаги да влизате във форум чрез линк, който завършва на 'forum.pl' (не 'forum_show.pl'), за да може да стане ясно, че стартирате нова сесия. Извън този случай форумът няма да знае кога да показва постовете като нови и стари.

Потребител

Потребител е всеки, който регистрира акаунт във форума. Обикновено не се изисква регистрация, за да бъде възможно четене, но само регистрирани потребители ще могат да виждат статистика за нови/прочетени мнения. На потребилите може да бъде позволено членски статус за избрани форуми, позволявайки им да разглеждат лични форуми и да публикуват мнения във форуми само за четене.

Форум

Форумът съдържа теми, които, от своя страна, съдържат мнения. Форумите могат да бъдат направени видими само за регистрираните потребители или администратори, модератори и членове на форума. Те могат, също така, да бъдат настроени да приемат мнения от нерегистрирани потребители. Форумите за известия могат да бъдат само за четене, което означава, че само администратори, модератори и членове могат да пускат нови теми, но всички могат да ги четат. Друга опция на форумите е модерацията. Ако тази опция е активирана новите мнения ще бъдат невидими за нормалните потребители докато администратора или модератора не ги одобри. Потребителите могат да се абонират за форум, което означава, че те ще получават редовно по имейл всички нови мнения в съответния форум.

Тема

Тема, или също така позната като нишка, съдържа всички мнения по определена подтема, която трябва да бъде именувана. Форумите имат стойности за валидност, които определят след колко дни техните теми няма да бъдат валидни или ще бъдат заключени, след като в тях е публикувано последното мнение. Администраторите и модераторите могат да заключват теми и п този начин нови съобщения не могат да бъдат публикувани. Потребителите могат да се абонират за тема, което означава, че те постоянно ще получават чрез имейл всички нови мнения в съответната тема (честотата зачиси от настройката на форума).

Мнение

Мнението е единично публично съобщение от потребител. То може да бъде основно мнение, което дава началото на нова тема, или отговор на съществуваща вече тема. Мненията могат да бъдат редактирани или изтривани, което може да бъде ограничено за определен период от време. Също така тези публични съобщения могат да бъдат докладвани на администраторите или модераторите в случай на нарушаване на правилата на форума.

Лично съобщение

В допълнение към публичните мнения, във форума могат да бъдат разрешени лични съобщения. Регистрирани потребители имат възможност да изпращат помежду си тези съобщения без да имат информация относно имейл адреса на получателя.

Администратор

Администраторът има правата да контролира и редактира всичко във форума. Форумът може да има няколко администратора.

Модератор

Функциите на модератора са ограничени до форума, в който той е модератор. Той има право да редактира, изтрива или одобрява мнения от нормалните потребители, да заключва и изтрива теми, да добавя и премахва членове на форум и да проверява списъка с докладвани мнения. Определен форум може да има няколко модератора.

Анкети

Създателят на нова тема има правото да добавя анкета към тази тема, ако тази опция е позволена. Всяка анкета може да съдържа до двадесет опции. Анкетите могат да позволят един глас на потребител за анкета, или няколко гласа за различни опции в различно време. Анкетите не могат да бъдат редактирани, а само изтривани, ако няма съществуващи дадени гласове в тях.

Икони

N/U
N/U
N/U
Розовите икони показват новите мнения или съответно теми и форуми с нови мнения. В този форум, 'нов' е със значение на: 'добавен след последното Ви посещение'. В случай, че сте прочели ново мнение, то ще бъде отчетено като старо при следващото Ви посещение във форума.
N/R
N/R
N/R
Сините икони, че мнението, респективно всички мнения, в тема или форум са прочетени. Мненията се маркират като прочетени веднага след като тяхната тема е показана на екрана, или когато те са по стари от определен брой дни. В следствие на това, че нови/стари и непрочетени/прочетени са независими понятия в този форум, мненията могат да бъдат нови и прочетени, както и стари и непрочетени в същото време.
O/R
O/R
O/R
Сивите икони показват, че мнението или респективно всички постове в дадена тема са стари.
L Показва, че темата е заключена поради някаква причина и не е разрешено публикуването на нови мнения, с изключение на тези на администраторите и модераторите.

Начини на маркиране

От съображения за сигурност, форумът поддържа собствен набор от начини на маркиране, без HTML. Възможни начини на маркиране:

[b]text[/b] прави текстаbold
[i]text[/i] прави текстаitalic
[tt]text[/tt] прави текста nonproportional
[url]address[/url] прави връзка към интернет адрес
[url=address]text[/url] links прави връзка към интернет адрес със зададения текст
[img]address[/img] прикрепя малки изображения (ако е разрешено)
[img]filename[/img] прикпрепя прикачено изображение
[img thb]filename[/img] прикрепя малкия изглед на прикаченото изображение(ако е позволено).

Усмивки

Следните емотикони се представят като изображения (ако тази функция е позволена): :-) :-D ;-) :-( :-o :-P

Цитиране

Форумът използва имейл стил в цитирането. За да цитирате някого копирайте, след което поставете текст от оригиналното мнение като поставите пред текста представката >. След това текста ще се появи подчертан и в различен цвят. Моля, не цитирайте повече текст, отколкото е необходимо, за да придадете контекст на съдържанието. Някои форуми могат да имат разрешена опция за автоматично цитиране, като в този случай, моля, ограничете цитираният текст до минимум.

Често задавани въпроси

Защо старите мнения не се показват като стари?

Трябва да влезете във форума чрез линк който завършва на forum.pl' (not 'forum_show.pl')за да може форума да разпознае кога искате да стартирате нова сесия. Ако желаете по някаква причина да продължите същата сесия без да искате старите постове да бъдат маркирани като стари, можете да влезте директно чрез 'forum_show.pl'.

Изгубих си паролата, можете ли да ми я изпратите?

Ползвайте линка 'Забравена парола'

Защо ми е тази сложна регистрация чрез парола и имейл?

Този форум има известен брой функции за изпращане на имейл, като например: известия за отговор и абонаменти за категория. Форумът изисква валиден имейл адрес и той изпраща само на този имейл заявената парола, за да провери неговата валидност. Това е необоходимо поради това, че известен брой потребители въвеждат фалшиви или невалидни адреси и въпреки това се опитват да изпозлват функциите за изпращане на известия и пр. към имейл. Това води до хиляди съобщения към администраторите за невалидни имейли. Този регистрационен процес също така изпълнява двойна функция, като предпазва форума да бъде използван като средство за извършване на имейл спам към другите потребители.

Трябва ли използвам формата за изход след края на сесията?

Препоръчително да използвате формата за изход ако използвате компютър, до който имат достъп трети лица, с оглед запазване на Вашите лични интереси и информация. Форумът запазва ID и паролата на потребителят на Вашият компютър чрез бисквитките, но те биват премахвани, след като бъде изпозлвана формата за изход.

Как да прикача изображения и други файлове към мненията?

Ако е позволено във форума да се използват прикачвания най-напред публикувайте мнението си без това, което искате да прикачите. След това можете да видите мнението си и да натиснете бутона за прикачване, който автоматично ще Ви отведе до съответната страница. Публикуването на текст и прикачването на изображение са разделени по този начин, защото понякога е възможно прикачването да бъде прекъснато по определени причини, а това ще доведе до загуба и на текста, който е написан.

Powered by mwForum 2.20.0 © 1999-2009 Markus Wichitill